Je zou het mischien niet denken, maar er zijn best veel bloemen die eetbaar zijn.
De ene soort smaakt wat lekkerder dan andere, maar smaakt blijft persoonlijk.
Ga zelf eens op avontuur uit en ontdek de smaak en toepassing van eetbare bloemen.
Op deze pagina vind je een overzicht van veel eetbare bloemen met hun eigenschappen.
Het is belangrijk dat je alleen bloemen eet die hiervoor speciaal zijn gekweekt op een biologische manier. Uiteraard kun je ook zelf eetbare bloemen kweken.
Bloemen van de bloemist of gewoon langs de kant van de weg zijn niet aan te raden om te eten. Er kunnen bestrijdingsmiddelen in zitten of andere vervuiling.
Er zijn ook veel bloemen die je absoluut niet kunt eten omdat ze giftig zijn en waarvan je erg ziek kunt worden. Lees dan ook het overzicht van niet eetbare bloemen door.
De bloemen van de uitbundig bloeiende Tropaeolum smaken naar tuinkers en zijn prima geschikt om te verwerken in een salade.
Verwerk je naast de bloemblaadjes ook de meeldraden en de stamper dan zal de smaak iets pittiger zijn.
De bloemen van de daglelie zijn prima geschikt om te vullen b.v. met roomkaas of mousse.
Wel eerst de stamper verwijderen.
Hoe donkerder de bloem van de daglelie, hoe sterker de smaak.
De bloessem van de vlier kunnen voor veel doeleinden gebruikt worden zoals het trekken van thee, maken van limonade en als toevoeging in gerechten.
Een heel gewoon bloempje dat iedereen wel kent, maar heb je er ooit wel eens aan gedacht om hem op te eten?
De smaak van het madeliefje heeft iets nootachtigs en is in zijn geheel eetbaar.
De Bergamotplant is een kruidachtige waarvan het blad en de bloemen eetbaar zijn. Het meest voorkomende gebruik is om van de blaadjes en bloemen thee te trekken. Deze thee heeft een kalmerende en anti-depresieve werking.
De welbekende afrikaantjes zijn prima geschikt om kleur te geven aan salades en om gerechten te verfijnen.
Gebruik niet teveel aangezien de smaak en geur best sterk zijn.
De bloemen van het vlijtig liesje zijn er in vele kleuren waardoor deze uitemate geschikt zijn voor decoratie van gerechten.
De smaak van de bloemen komt het meest overeen met radijsjes.
Wie kent de heerlijk geurende lavendel nou niet?
De lavendelbloemen zijn ook prima te gebruiken in de keuken.
Strooi eens wat lavendelbloemen over vleesgerechten.
Zomers heel lekker: lavendelbloemen uitgestrooid over roomijs.
Rozen zijn waarschijnlijk de meest bekende bloemen ter wereld.
Ook op culinair gebied wordt de roos steeds bekender.
Rozensblaadjes zijn lekker in de salade, sangria en ijs.
De viooltjes zijn er in vele kleuren en geuren.
Om echt smaak aan b.v. gebak of salades te krijgen heb je er wel veel van nodig.
Tip: Doe ook eens wat vioolblaadjes in de drankjes.
De paardebloem wordt door vele gezien als onkruid, aangezien deze overal opduikt waar je hem liever niet wilt zien.
Waar je de paardebloem wel wilt zien is de keuken. Er zijn vele toepassingen b.v. in salades, soep, omelet en bij rijstgerechten.
De stokroos heeft mooie bloemen in felle kleuren, mooi als kleuring in salades.
Fijngesnipperd ook erg leuk in dranken.
Getrokken als thee helpen de bloemen van de stokroos bij verkoudheid.
Niet alleen de vruchten van een appelboom zijn te eten.
Ook de bloesem van de appelboom is prima te eten en te verwerken in gerechten.
Door de frisse bloemensmaak zijn de appelbloesems een prima aanvulling in fruitsalades.
De gekroonde ganzebloem is vooral bekend in de Chinese, Japanse en Koreaanse keuken.
In deze keukens vind je de bloem terug in wokgerechten en omeletten.
Courgettebloemen worden meestal gevuld met een mousse, mozerella of gehakt met groenten.
Ook kunnen de bloemen gefrituurd worden.
De bloemen van dit bekende perkplantje zijn pikant en hebben een pepersmaak.
Begoniablomen geven meer pit aan salades.
De bloemblaadjes geven ook een mooi kleuraccent aan salades.
De bloemen van de Hibiscus hebben een licht zure azijnachtige smaak.
Naast het decoratieve gebruik in gerechten worden Hibiscus bloemen ook toegevoegd aan thee.
Een van de meest bekende eetbare bloemen is de goudsbloem.
Ook al is de smaak weinigzeggend, de bloemen zijn prima geschikt voor het kleur toevoegen aan gerechten.
Door de mooie blauwe kleur lenen de bloemen van het Komkommerkruid zich uitstekend voor het garneren van gerechten.
De bloemen smaken een beetje naar komkommer, vandaar de naam komkommerkruid.